2011.08.01. 16:23
Mogyorótorta
Hétvégén sütöttem!
A mogyoró az egyik kedvenc olajos magvam. Szeretem a török és a földi mogyorót is. Mindenhogy megeszem: natúran, sósan, cukrozottan és darálva is.
Sok értékes tápanyagot tartalmaz: 60% zsírt, 14% fehérjét, és még sok C-vitamint is. Olajtartalma miatt 100 grammonként nagyjából 560 kalóriát tartalmaz. Ez a növényi zsiradék alapvetően telítetlen zsírsavakból áll, amelyek nem növelik a koleszterinszintet és nem károsítják az érfalakat – ezért fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Emellett sok benne a növényi rost, meglehetősen sok B1-, B2-, H- és E-vitamint és minden más élelmiszernél több rezet tartalmaz. Ezért gondoltam keresek egy jó kis receptet. A dédnagymamám receptkönyvében rá is találtam a megfelelőre. Mivel születésnapot ünnepeltünk, kapóra is jött ennek a mogyorótortának a receptje. Még nem csináltam ilyen tortát, ezért izgultam, vajon hogy fog sikerülni.
Hát ilyen lett (kívülről):
... és ilyen belülről:A mogyorótorta receptje:
Tészta:
10 tojás
28 dkg cukor
28 dkg darált mogyoró
1 evőkanálnyi prézli
1 citrom héja és leve
Krém:
15 dkg darált mogyoró
25 dkg cukor
kevés tej
30 dkg vaj
A 10 tojás sárgáját jól összekeverjük a cukorral, a darált mogyoróval, a prézlivel és a citrom levével és héjával.
A 10 tojás fehérjét felverjük, hozzákeverjük a többi alapanyaghoz. Három lapot sütünk belőle. Tortaformába öntjük a lapokat, majd megsütjük (200 fokon kb. egy órát kell sütni, de 20 perc után le kell takarni alufóliával, hogy a teteje ne égjen meg).
A krémhez a mogyorót és a cukrot leforrázzuk a tejjel, és ha kihűlt, akkor továbbkeverjük a vajjal. A tésztát elvágjuk és belekenjük a krém felét, majd a másik felét rákenjük a külsejére. Díszíthetjük mogyoróval és akár még tejszínhabbal is.
Az eredeti receptben csak a hozzávalók szerepeltek, de nem volt leírás hozzá. Én így próbáltam ki, és nagyon (és talán túl) könnyű is lett a tésztája. Nehéz volt a formából kiszedni és dolgozni vele, úgyhogy majd ki fogom próbálni úgy, hogy a tojásokat nem választom szét.
Az íze viszont nagyon finom lett és talán könnyebb is, mintha egyben tettem volna bele a tojást.
De a lényeg, hogy nagyon finom lett és mindenkinek nagyon ízlett.
Neked is jó kísérletezést!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.