2011.08.01. 16:26
Málnás kosár
A málna (Rubus idaeus), magyar népies neve a boldogasszony csipkéje és a himpér. Magyarországon őshonos, föld alatti tarackokat hajtó, kb. 2 m magas félcserje. Májustól augusztusig virágzik. A virágok fehérek, laza fürtökben vagy bugában állnak. Vörös, csonthéjas bogyókból álló terméscsoportja 30-40 nap alatt fejlődik ki és érik be, a szederrel ellentétben leválik a vackáról. Ízletes gyümölcs, konzervipari alapanyag.
Már az ókorban is gyógynövényként volt ismert. A középkorban elsősorban kolostorokban foglalkoztak vele.
Ennek a sütinek a neve, amit most le fogok írni, akár lehetne gyümölcs kosár, vagy vanília krémes kosár is. Bármilyen gyümölcssel lehetne enni, de mi mindig málnával ettük, így ez a név alakult ki.
Szeretem a málnát, és szeretem a sütit, így kapóra jött, hogy ezt a finomságot süssem.
Málnás kosár:
20 dkg vaj
32 dkg liszt
10 dkg cukor
Ezeket jól összegyúrjuk, két részre osztjuk és pihenni hagyjuk kb. fél órát.
Aztán kinyújtjuk, nagy pogácsa-szaggatóval kiszaggatjuk és kivajazott, kilisztezett formába nyomkodjuk. Tepsibe állítjuk a formákat és megsütjük 180 fokon kb. 15 percet.
Vanília krémet csinálunk és ha a kosárka kihűlt, megtöltjük vele, majd gyümölcsöt teszünk rá.
Így néz ki üresen:
Így néz ki krémmel és málnával:
Nagyon hamar elfogyott. Próbáld ki te is.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.