Trileno 2011.08.15. 18:53

Barackos pite

Az őszibarack sikerrel pályázhatna a "legkedveltebb magyar gyümölcs" címre. Országszerte mindenhol megterem, lédús és zamatos. A legfinomabb nyári szomjoltó.

Júniustól egészen szeptember közepéig folyamatosan jelennek meg a különbözőféle őszibarackok. Minél később érő, és minél nagyobb szemű, általában annál ízesebb a gyümölcs, s annál valószínűbb, hogy magvaváló. 

Újra hódít a hagyományos magyar fajta, a fehér húsú, nagy szemű Mariska, amiben mindig bízhatunk.

100 g gyümölcshús mintegy 40 kalóriával gazdagítja szervezetünket, tehát nem hizlaló étel. Nagy része, 85-90%-a víz. Ettől oltja úgy a szomjat. Lédússágának és a kedvező cukor-, valamint gyümölcssav-arányának köszönhetően a többi gyümölcshöz képest egyszerre jóval nagyobb mennyiség fogyasztható az őszibarackból. Az őszibarack frissít, üdít, jó kedvre derít. Ezt részben niacin-tartalmának köszönheti; csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek. Viszonylag sok C-vitamin van benne. B-vitamin- és biotin-tartalmuknál fogva főként a sárga húsú fajták kiváló haj- és bőrszépítők. Sárga antioxidáns xantofill színanyagaik rákellenes hatásúak. A kevésbé leveses barack is hasznos, mert rengeteg rostjával és pektinjével az emésztést segíti, megakadályozza a székrekedést, ami idegen helyen, nyaraláskor segíthet. A pektin egyébként a koleszterinszintet is egészséges irányba tolja el.

Ásványi anyagai közül viszonylag magas, 200 milligrammnyi káliumtartalma jelentős, 9 mg magnézium, 8 mg kálium rejlik benne. Különösen a nyári forróságban, amikor a szívbetegekre nehéz napok várnak, napi 2-3 barack sokat segíthet. A benne lévő kálium és nátrium ugyanis 7:1 arányban van jelen, ami ideálisnak tekinthető a szívpanaszok enyhítésére.

Valahol olvastam, hogy az őszibarack nem való süteménybe. Aki ezt írta, az még nem kóstolta ezt a süteményt. Én ebbe fehér húsú őszibarackot szoktam tenni, és amit kiteszek az mind elfogy egy pillanat alatt. De lehet sárga húsúból, sőt sárgabarackból, vagy más gyümölcsből is.

Barackos pite:

Tészta:

25 dkg vaj
28 dkg liszt
14 dkg cukor
14 dkg darált dió 

Tetejére:

1 ½ kg barack
14-15 dkg darált dió
7 dkg prézli
7 dkg cukor
 

Piskóta:

6 tojás
6 evőkanálnyi cukor
6 evőkanálnyi liszt

A tésztához valókat összegyúrjuk, tepsibe tesszük és félig megsütjük(amíg a szélétől el nem válik)(.180 fokos sütőben kb 15-20 percig.)
Aztán megszórjuk diós prézlivel ( a diónak a felét összekeverem a prézlivel), és félbevágott sárga- vagy őszibarackot teszünk rá.
A barackra rászórjuk a cukros diót ( a dió másik felét összekeverem a porcukorral). A tetejére 6 tojásból készített piskótát öntünk. Piskóta: A 6 tojás sárgáját a cukorral jól kikeverjük. A 6 tojás fehérjéből habot verünk és óvatosan hozzákeverjük a lisztet és a kikevert cukros tojást.
Forró sütőben kezdjük sütni, majd takarékon sütjük tovább, amíg aranybarna nem lesz.200 fokon 10 percig, majd 180 fokon 15-20 percig sütjük.

Ha finom gyümölcsös süteményt szeretnél enni, akkor ezt süsd meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://ripsz-ropsz.blog.hu/api/trackback/id/tr223156110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása