2011.08.26. 17:11
Bögre tészta
Bögre tészta (Joghurtos-gyümölcsös):
A bögre tésztának azért adtuk ezt a nevet, ami egyébként joghurtos-gyümölcsös címen is futhatna, mert a hozzávalókat bögrével vagy pohárral mérjük ki. Szilvával szoktam csinálni, de mint a többi gyümölcsös süteményt, ezt is lehetne más gyümölccsel készíteni. Nálunk a szilva vált be.
A szilva, formájukat tekintve lehetnek hosszúkásak, tojás alakúak és gömbölyűek is Magvaváló vagy nem magvaváló voltuk, valamint érési idejük alapján is megkülönböztetjük őket. A hazai szilva szezonja a sokféleségnek köszönhetően júliustól egészen októberig tart, importból szinte bármikor kerülhet szilva az asztalra.
Élettani hatásait tekintve igen fontos rosttartalma - héjában például rengeteg cellulóz van - , ami jól megmozgatja a beleket, így ajánlható székrekedés ellen. Különösen az aszalt szilvának nagy a fajlagos rost- és gyümölcscukor-tartalma. Nem csak a bélből segít üríteni a salakanyagokat; vizelethajtó hatása is ismert. Így egyrészt súlycsökkentő hatású, másrészt aszalt formában a szilva kifejezetten tápláló étkeink közé tartozik, kalóriaértéke sem kevés. Ráadásul az étvágyat is fokozhatja. Mindent összevetve napi 20 dkg friss szilva fogyasztása hasznára lehet a fogyókúrázóknak.
Ha hirtelen eszedbe jut, hogy valamit gyorsan szeretnél sütni, mert jönnek hozzád vendégek, és nincs sok időd, vagy szimplán csak azért mert szereted a gyümölcsös süteményt, akkor ezt ajánlom neked. Én még csak szilvával próbáltam ezt a fajta tésztát, mert a többi gyümölcsöt másfajta tésztával csinálom. Sokféle gyümölcsös süteményem van, de én olyan maradi vagyok, hogy mindig kitartok az eredeti, nagymamám által is sütött és bevált recepteknél. Kipróbálhatnám mással is, de ha eszembe jut egy sütemény, akkor az az íz is eszembe jut, amit azzal a gyümölccsel együtt alkot. És mivel az mindig nagyon finom (persze nem csak nekem ízlik) ezért mindig maradok az eredetinél. Vannak egy kicsit bonyolultabbak is - bár azok is elég gyorsan megsüthetők -, de ez a bögre tészta tényleg nagyon gyorsan elkészíthető. Ripsz-ropsz meg lehet sütni és garantált, hogy ugyanolyan gyorsan (vagy még gyorsabban) el is fog fogyni.
Bögre tészta:
1 tejfölös pohár kristálycukor
3 tojás
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 pohár tejföl vagy kefír
2 pohár liszt
1 pohár olaj
A pohár mérete kb. 2dl.
Sorban kikeverjük simára a hozzávalókat, és egy 20*40 cm-es tepsibe tesszük a tésztát.
Tetejére kb. 1 kg gyümölcsöt szórunk (sárgabarack, ribizli, szilva stb.).
Fahéjas cukorral leszórjuk és 200 fokon kb. 1 órát sütjük (amíg el nem válik a tészta a tepsi falától).
Próbáld ki, biztosan nem fogsz benne csalódni.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.