2012.02.16. 11:56
Mandulás karika (linzerkarika)
Mandulás karika (linzerkarika)
Arra gondoltam, hogy valami olyat készítek, amit még nem sütöttem meg a dédnagymamám receptjei közül. Így találtam meg a linzerkarikát.
Szeretem az olyan süteményeket is, amiben, vagy amin van valamilyen mag (mandula, dió, mogyoró stb.). Ez mandulás, ráadásképpen még dzsemes is. Úgyhogy nekiálltam és megsütöttem.
A tésztát összeállítani egyszerű volt, kiszaggatni sem volt nehéz, csak a mandulával volt egy kicsit hosszabb munka. De elkészült és el is fogyott!
10 dkg cukor
1 zacskó vaníliás cukor
20 dkg vaj
30 dkg liszt
2 tojás sárgája
citrom reszelt héja
kb. 10 dkg mandula v. dió a tetejére
A lisztet összegyúrjuk a vajjal, aztán tovább gyúrjuk a cukorral és a tojás sárgájával.
Beletesszük a citrom reszelt héját.
Kinyújtjuk kb. ½ cm vastagságúra, kiszaggatjuk pogácsaszaggatóval, a felének a közepét gyűszűvel szaggatjuk ki.
A gyűszűvel kiszaggatott karikát felvert tojásfehérjével megkenjük és szórunk rá diót v. mandulát, amit kristálycukorral előzőleg elkevertünk.
(A mandulát vízben egy pár percig forraljuk, hogy jól lejöjjön róla a héja, majd egy kis időre sütőbe tesszük pirulni. Ha már egy kicsit megbarnult, vagy száradtabbnak tűnik, akkor ki lehet venni megdarálni, és ezt keverjük össze a kristálycukorral.)Előmelegített sütőben sütjük (200 fokon kb. 12-15 percig úgy, hogy ne barnuljon meg).
Barackdzsemmel összeragasztjuk.
Csak kezdj hozzá és meglátod mindenkinek ízleni fog!
Szólj hozzá!
Címkék: linzer mandulás karika linzer karika édes teasütemény mandulás teasütemény ripsz-ropsz mandulás ripsz-ropsz linzer karika
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.