2011.09.19. 18:01
Kavart meggyes
A meggy:
A meggy Szó az egyetlen, minden bizonnyal finnugor eredetű gyümölcsöt jelentő szavunk, míg a többi gyümölcs neve a bolgár, a török és a szláv nyelvekből származó kölcsönszó.
Az Alföld gyümölcstermelésének fellendülése idején ismerkedtek meg a termelők és a fogyasztók a Pándy meggyel, amelynek eredete homályos, de amikor megnőtt a kereslet iránta, akkor éppen úgy hét Város tartott igényt a szülőhely jogára, mint valamikor Homérosz szülőhelyére. Angyal Dezső, a század elején ezt írja a Pándy meggy eredetéről:
"Származása bizonytalan, mindazonáltal legelfogadhatóbbnak látszik amaz általánosan elterjedt szájhagyomány, mely szerint eme kiváló hazai meggyfajtát a múlt század derekán egy Pándy nevű huszárkapitány debreceni kertjében magról állította elő." További követelők: Pánd község (Pest m.), valamint Kecskemét, Kiskunhalas, Nagykőrös, Cegléd és Szentes.
A gyümölcs friss fogyasztásra, befőzésre, mélyhűtésre, lé és bor készítésére egyaránt alkalmas.
És még süteménybe is ideális.
Ezt a finom és könnyű meggyes süteményt lehet friss meggyből is készíteni, de ha az ember nem akar a magozással bajlódni, érdemesebb és a legegyszerűbb ha magozott meggybefőttet veszünk hozzá. Csak le kell csurgatni a levét és már meg is van a meggy.
Úgyhogy ezt a süteményt egész évben sütheted.
A tésztáját is nagyon egyszerűen el lehet készíteni.
Kavart meggyes
20 dkg vaj
30 dkg cukor
30 dkg liszt
9 db tojás
1 citrom reszelt héja
1 citrom leve
A vajat a cukorral habosra kavarjuk. Egyenként hozzáadjuk a 9 db tojás sárgáját. Ezzel tovább kavarjuk, majd hozzáadjuk a citrom levét és a reszelt héját.
Ezután a 9 db tojás keményre vert habját és a lisztet adjuk hozzá úgy, hogy először a tojásfehérje felét és a liszt felét óvatosan belekavarjuk, majd a másik felével továbbkavarjuk.
Tepsibe tesszük(kb. 20*30 cm-esbe), majd teleszórjuk bontott meggyel.
Lehet a tetejére apróra vágott mandulát tenni.
Javaslom, hogy próbáld ki, mert ripsz-ropsz el lehet készíteni és fogyasztani.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.