Trileno 2011.09.19. 18:01

Kavart meggyes

 A meggy:

 A meggy Szó az egyetlen, minden bizonnyal finnugor eredetű gyümölcsöt jelentő szavunk, míg a többi gyümölcs neve a bolgár, a török és a szláv nyelvekből származó kölcsönszó.

Az Alföld gyümölcstermelésének fellendülése idején ismerkedtek meg a termelők és a fogyasztók a Pándy meggyel, amelynek eredete homályos, de amikor megnőtt a kereslet iránta, akkor éppen úgy hét Város tartott igényt a szülőhely jogára, mint valamikor Homérosz szülőhelyére. Angyal Dezső, a század elején ezt írja a Pándy meggy eredetéről:


 

"Származása bizonytalan, mindazonáltal legelfogadhatóbbnak látszik amaz általánosan elterjedt szájhagyomány, mely szerint eme kiváló hazai meggyfajtát a múlt század derekán egy Pándy nevű huszárkapitány debreceni kertjében magról állította elő." További követelők: Pánd község (Pest m.), valamint Kecskemét, Kiskunhalas, Nagykőrös, Cegléd és Szentes.

 

 

A gyümölcs friss fogyasztásra, befőzésre, mélyhűtésre, lé és bor készítésére egyaránt alkalmas.

 

 

 

 

 

És még süteménybe is ideális.

Ezt a finom és könnyű meggyes süteményt lehet friss meggyből is készíteni, de ha az ember nem akar a magozással bajlódni, érdemesebb és a legegyszerűbb ha magozott meggybefőttet veszünk hozzá. Csak le kell csurgatni a levét és már meg is van a meggy.
Úgyhogy ezt a süteményt egész évben sütheted.
A tésztáját is nagyon egyszerűen el lehet készíteni.

Kavart meggyes
20 dkg vaj
30 dkg cukor
30 dkg liszt
9 db tojás
1 citrom reszelt héja
1 citrom leve

A vajat a cukorral habosra kavarjuk. Egyenként hozzáadjuk a 9 db tojás sárgáját. Ezzel tovább kavarjuk, majd hozzáadjuk a citrom  levét és a reszelt héját.
Ezután a 9 db tojás keményre vert habját és a lisztet adjuk hozzá úgy, hogy először a tojásfehérje felét és a liszt felét óvatosan belekavarjuk, majd a másik felével továbbkavarjuk.
Tepsibe tesszük(kb. 20*30 cm-esbe), majd teleszórjuk bontott meggyel.
Lehet a tetejére apróra vágott mandulát tenni.

Javaslom, hogy próbáld ki, mert ripsz-ropsz el lehet készíteni és fogyasztani.

A bejegyzés trackback címe:

https://ripsz-ropsz.blog.hu/api/trackback/id/tr643238925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása