2012.03.21. 15:31
Mézes krémes
Mézes torta (Mézes krémes)
A családban mindenkinek más és más a kedvenc süteménye.
Ez az unokabátyám kedvence. Gyermekkorában elnevezte hosszúnak, mert mindig ilyen hosszú szeleteket vágott belőle a nagymamánk. Régen ettünk ilyen süteményt és ezért a születésnapjára megsütöttem Neki, hogy emlékezzen Ő is és persze Mi (a család többi tagja) is a régi ízekre.
Persze nem lett olyan, mint amikor a nagymamám sütötte, de lehet, hogy csak a régi mondás vált valóra, vagyis az emlékek megszépültek.
De húsvétra is szeretem ezt sütni.
A receptet leírni sokkal hosszabb és bonyolultabb volt, mint magát a süteményt elkészíteni.
A tészta halmazállapota ragacsos, nyúlós állagú lesz. Rögtön a zsírpapírra tegyük és úgy nyújtsuk a tepsi alján.
A krémnél vigyázni kell, hogy ne legyen csomós.
Összeállítani viszont tényleg nagyon egyszerű.
Tészta:
2 kanál méz
15 dkg vaj
2 egész tojás
10 dkg porcukor
45 dkg liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
A mézet, a vajat, a tojást és a porcukrot gőz felett felverjük. Ha kihűlt, akkor hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát.
Három lapot sütünk belőle, tehát háromfelé osztjuk a tésztát és a tepsi fenekén nyújtjuk ki és azon is sütjük meg 180 fokon, kb. 10-15 percig (amíg aranybarna nem lesz).
Krém:
½ l tej
3 púpozott kanál liszt
35 dkg vaj
20 dkg cukor
2 zacskó vaníliás cukor
1 púpozott evőkanál kakaó
A tejet a fele adag cukorral megmelegítjük.
A cukor másik felével a vajat kikeverjük.
A tejet 'behabarjuk', vagyis kiveszünk a meleg tejből egy keveset, azt habverővel simára kikeverjük a liszttel, majd lassan visszaöntjük a tejbe.
Ha sűrű tejfölszerű a halmazállapota, akkor le lehet venni a tűzről.
Ha kihűlt, akkor belekeverjük a már cukorral elkevert vajat.
A krém feléhez kakaót adunk.
A sütemény összeállítása:
Ha kihűltek a tésztalapok, akkor összeállíthatjuk a süteményt.
A lapot egy tálcára tesszük, amit megkenünk a kakaós krémmel, aztán ráteszünk egy lapot, amit megkenünk a vaníliás krémmel, majd rátesszük a harmadik lapot.
A tetejét csokimázzal kenjük meg.
Csokimáz:
3 evőkanál kakaó
2 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál víz
5 dkg vaj
Egy nappal a kínálás előtt kell megcsinálni, hogy a tészta megpuhuljon és az ízek is összeérjenek.
Ne ijedj meg a recepttől és próbáld megsütni. Ízleni fog neked is.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.